Honestly stolen from the Experience of a Lifetime – Ritsaert ten Cate (1938-2008)

19-10-2019 – 09-11-2019

Fotowerk 2001

Honestly stolen from the Experience of a Lifetime, Rembrandt’s self-portraits – Ritsaert ten Cate

In een cinematografische vloeiende beweging kijkt Rembrandt door alle lagen van leeftijd en emoties van zijn leven. Ten Cate gebruikte in dit kunstproject alle zelfportretten van Rembrandt voor fotowerken en film. Uit een serie van, oorspronkelijk, 43 fotowerken, met elk twee leeftijden van Rembrandt worden verschillende versies getoond.
Daarnaast is informatie te zien over zijn andere beeldende kunst.

Citaat uit een brief van Ritsaert ten Cate:

“…a 35 mm table-top stop-motion film  in which 63 selfportraits of Rembrandt dissolved from one into the other. Rembrandt in his own version aging from beginning to end. The original film somehow got lost after we ended  Mickery’s activities with Touch Time. But I had a VHS copy which I kept and carried with me 15 years later when I began a year at PS1/MoMa in Queens, New York to start my career as a visual artist. September/October of 2000, the first two months in New York, I kept coming back to the tape. It demanded that I work with it. It suddenly hit me that I wanted to see what Rembrandt looked like, not how he painted himself, but how he could be constructed as an image in the middle of a dissolve: at the moment of one picture disappearing while another entered. A portrait not painted by Rembrandt yet created by his vision. A laboratory made slides of the middle of the dissolves, after which they were scanned and made prints of it. A choice of them are presented…”

Ritsaert ten Cate was van 1965 tot 1991 oprichter, artistiek leider en inspirator van het Mickery Theater. Daar haalde hij tal van buitenlandse theatergroepen, regisseurs en performers naar toe, die van grote invloed zijn geweest op Nederlandse theatermakers en het culturele klimaat. Ten Cate was daarna oprichter van DasArts, een tweede fase kunstopleiding. Toen hij in 1999 de leiding van DasArts uit handen gaf, ging hij naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunst en werkte alleen nog als beeldend kunstenaar. Daarnaast organiseerde hij exposities van eigen en andermans werk.

Dit bericht werd geplaatst in Past op door .