Archieven

Andrea Radai uit de serie Subtitled ,compilatie van 7 olieverfwerken op papier, 31 x 23 cm

Installatie met fotowerken van Miloushka Bokma en olieverfwerken op papier van Andre Radai te zien van 12 januari tot 4 maart 2019:

In transit van Andrea Radai
Schilderijen in een lange lijn langs de muren van de galerie.Olieverfschilderijen op papier, zo dun geschilderd dat het op aquarel lijkt. Elk schilderij voorzien van ‘ondertiteling’,  want men wil graag tekst bij wat men ziet. Maar wil de kunstenaar dat? Tekstueel uitleg geven bij iets wat visueel gedragen wordt. Het begin is er. Men ziet een beeld met tekst. Daar kan men over nadenken. Dan een andere. Ook met tekst. Interessant. En nog een, en nog een. Maar dan begint het te wringen. Een nieuwe beeld, maar met de zelfde tekst.  En de volgende: zelfde tekst onder een andere beeld. En die daar: zelfde beeld , andere ‘ondertiteling’.  En het gaat zo door.Er zijn er ook nog heel veel beelden. Op het eerste oog verschillende beelden, die wel degelijk bij elkaar horen. Het is de spanning die ze gemeen hebben. Iets filmisch. Is het sciencefiction? Een documentaire ? Rampenfilm ? Iets er tussen in ?Ze lijken zich in een overgangsgebied te bevinden. In transit.

De installatie van Miloushka Bokma  
getiteld Thuis, Home, Heimat is een combinatie van een grote foto installatie en een videowerk. De eindeloze stroom aan foto’s van vluchtelingen die zij dagelijks onder ogen krijgt zijn het uitgangspunt van deze serie. Situaties die haar raken, een bepaalde houding of gezichtsuitdrukking vormen beelden in haar hoofd die zij op locatie in scène zet.Zij heeft er bewust voor gekozen om met westerse mensen te werken. Door Westerse mensen in haar werk te laten figureren, wil zij het vluchtelingenprobleem dichterbij brengen. Dit is niet iets dat ver weg is en daarom ons niet aangaat. Dit kan iedereen overkomen.Ontheemd zijn, verlies, rouw en hoe je hiermee omgaat is een terugkerend thema in Bokma’s werk. Zij is geïnteresseerd in het gemeenschappelijke van emoties. Overal ervaren mensen geluk, liefde, spijt, verlangen, hoop, frustratie of angst. Dat veel ervaringen universeel zijn, zelfs als je ze alleen ervaart, is een geruststellende gedachte.